15,16 juli 2008

Prijzen van groente, fruit, rijst, benzine, cement, hout etc. zijn het afgelopen jaar explosief gestegen.
De prijs van 1 kilo rijst is in een jaar tijd van 35 rupee naar 68 rupee gestegen. (100 rupee is ongeveer 61 eurocent. Een maandsalaris is ongeveer 5000 rupee, dat is ongeveer 35,50 euro).

Deze prijsstijging treft de gehele bevolking. Wij merken dat de verschillen tussen tsunami slachtoffers en arme mensen vervagen. Het overgrote gedeelte van de Sri Lankanen kan hulp gebruiken. Zeker de mensen in de districten Ratnuapura, Horana en Kalutara. Deze districten waren in mei en juni getroffen door hevige regenval. Door deze heftige regenval steeg de Kalu Ganga flink. De Kalu Ganga ontspringt in de bergen van Ratnapura en mondt bij Kalutara uit in de zee.
De Kalu Ganga steeg buiten zijn oevers. Met het gevolg dat vele huizen in het gebied bij de rivier onder water kwamen te staan. Het water steeg tot wel ander halve meter in, de vaak al, slechte en houten, huizen.

Het water bleef meer dan 3 weken in de huizen staan. Een tsunami slachtoffer zei :”Je kan nog beter de tsunami hebben, die komt en gaat weer weg, maar dit water blijft 3 weken staan.” In juli was het ergste leed geleden, wel zagen wij nog de gevolgen van de vorige maand nog. Complete bruggen waren weggeslagen. Maar ook wij hebben in juli gezien dat na regenval in het Ratnapura gebied de rivier weer snel stijgt, zo snel dat zelfs wegen alweer onder water kwamen te staan.

Een weg staat compleet onder water

Hulp van de regering hebben deze getroffen mensen niet gehad.
Nika Lanka heeft aan een aantal getroffen slachtoffers voedselpakketten kunnen uitdelen en heeft een aantal mensen kunnen helpen met het herstellen van hun woningen.

In het district Kalutara heeft Nika Lanka 30 voedsel-keuken pakketten uitgedeeld aan 2 getroffen dorpjes. In overleg met Geetanghe (de Sri Lankaanse medewerker van Nika Lanka) bestond de samenstelling van deze pakketten uit de meest basale behoeften van de mensen. Een voedsel pakket (a 20 euro) bestond uit:
10 kilo rijst
1 kilo dahl
1 kilo uien
1 kilo gedroogde vis
olie
kruiden
suiker
zout
wasmiddel
theeketel
koekepan
rijstkom
kookpan
handdoek
theezeefjes


Het samenstellen van de pakketten en het volladen van de 2 tuk tuks waarmee wij alles vervoerden.


Blije mensen nemen de pakketten in ontvangst


Deze meneer laat foto’s zien van de ramp en wijst aan hoe hoog het water stond.

Sukitha School
De Sukithaschool is een school voor minder valide meisjes en heeft 2 vestigingen, 1 vestiging in Galapatha (de school) en een werkplaats in Horana. De werkplaats bestaat 30 jaar en de school bestaat 15 jaar. In Horana is tevens een woonverblijf met een grote tuin waar groenten verbouwd worden, een klein wegrestaurant en een winkel. In de loop der jaren heeft deze school / werkplaats al meer dan 600 meisjes opgeleid. Na hun opleiding krijgen de meisjes het werkmateriaal, passend bij hun opleiding, mee naar huis. Dus bijvoorbeeld een naaimachine of weefgetouw.

De nieuwe en de oude, kromme, kasten



De parachute, meegenomen vanuit Nederland, wordt direct in gebruik genomen.