Nika Lanka op de voorpagina van de krant

Stichting Nika Lanka stond op 8 augustus 2008 op de voorpagina van de STEENWIJKER COURANT, hieronder volgt het volledige artikel.

STEENWIJKERS MET STICHTING NIKA LANKA ACTIEF IN SRI LANKA
’Het water stond wekenlang in de huizen’

STEENWIJK-Gré Lietfink en Ronald Kamerman uit Steenwijk zijn onlangs namens de stichting Nika Lanka (NIeuwe KAnsen voor sri LANKA) teruggekeerd uit Sri Lanka.
Het duo was daar d egehele maand juli actief. Sinds 2005, na de tsunami die in vooral Sri Lanka veel schade aanrichtte, is de Stichting in dat gebied werkzaam. ‘We hadden van Sri Lankaanse vrienden al gehoord, maar nu met eigen ogen gezien, hoe de watersnood die er nu is de mensen getroffen heeft. Door de vele regenval in mei en juni zijn rivieren buiten hun oevers getreden en stond het water langdurig op sommige plaatsen tot op 1,75 centimeter hoogte. Voor deze, veelal arme mensen, is dat een regelrechte ramp, het water bleef zo’n drie weken staan en zakte langzaam. Complete bruggen waren weggeslagen, dus de evacuatie verliep moeizaam. En waar moeten deze mensen naar toe, zo vroegen wij ons af’, aldus het Steenwijker duo.

Vanuit de regering en hulporganisaties werd er volgens Lieftink en Kamerman geen hulp geboden. ‘Dus is Nika Lanka begonnen met het bieden van directe hulp, met name voedselpakketten, daken, muren repareren en schoon drinkwater. De economische situatie was t.o.v. van vorig jaar behoorlijk slechter geworden. Prijzen van groente, fruit, rijst, benzine, cement, hout etc. zijn het afgelopen jaar explosief gestegen.
Deze prijsstijging treft de gehele bevolking. Het overgrote gedeelte van de Sri Lankanen kan hulp gebruiken.

Zeker de mensen in de districten Ratnuapura, Horana en Kalutara. Deze districten waren in mei en juni getroffen door hevige regenval. Door die heftige regenval steeg de Kalu Ganga flink. De Kalu Ganga ontspringt in de bergen van Ratnapura en mondt bij Kalutara uit in de zee. De rivier steeg buiten zijn oevers. Met het gevolg dat vele huizen in het gebied bij de rivier onder water kwamen te staan. Het water steeg tot wel ander halve meter in, de vaak al, slechte en houten, huizen.
Het water bleef meer dan 3 weken in de huizen staan. Een tsunami slachtoffer zei :”Je kan nog beter de tsunami hebben, die komt en gaat weer weg, maar dit water blijft 3 weken staan.” In juli was het ergste leed geleden, wel zagen wij nog de gevolgen van de vorige maand nog. Complete bruggen waren weggeslagen. Maar ook wij hebben in juli gezien dat na regenval in het Ratnapura gebied de rivier weer snel stijgt, zo snel dat zelfs wegen alweer onder water kwamen te staan.’ Nika Lanka heeft aan een aantal getroffen slachtoffers voedselpakketten kunnen uitdelen. In het district Horana heeft Nika Lanka 30 voedsel-keuken pakketten uitgedeeld aan 2 getroffen dorpjes.

‘De Sukithaschool is een school voor minder valide meisjes en heeft 2 vestigingen, 1 vestiging in Galapatha (de school) en een werkplaats in Horana. De werkplaats bestaat 30 jaar en de school bestaat 15 jaar. In Horana is tevens een woonverblijf met een grote tuin waar groenten verbouwd worden, een klein wegrestaurant en een winkel. In de loop der jaren heeft deze school / werkplaats al meer dan 600 meisjes opgeleid. Na hun opleiding krijgen de meisjes het werkmateriaal, passend bij hun opleiding, mee naar huis. Dus bijvoorbeeld een naaimachine of weefgetouw.’

Het Sujatha Ouderenhuis heeft 3 vestigingen in Panudura, dat zo’n 25 km. ten zuiden van Colombo ligt. ‘De zorg van de regering is niet voldoende voor deze bewoners. Deze arme en niet getrouwde mensen zijn aangewezen op zo’n huis als deze. Het verblijf voor deze mensen is gratis. Maar dit huis kan alleen in stand gehouden worden door m.n. buitenlandse giften.
Hier was het erg goed om te zien dat de vorig jaar gedoneerde bedden, klamboes, nachtkasten en wc’s nu verdeeld waren over de 3 vestigingen en volop in gebruik waren. Ook dit jaar heeft Nika Lanka een aantal Sri Lankanen kunnen helpen met het vergroten van het woonconform, of met het herstellen van de woningen na de geleden schade door de wateroverlast’’ aldus de Steenwijkers.