Archive for August, 2016

bericht van de familie Rukmal

Friday, August 26th, 2016

Vanavond kregen wij dit bericht van de familie Rukmal. De keuken hebben ze inmiddels geverfd.

“Hi thise our new kitchan. It’s looking very nice. So thank you so much !!”

 

aaaa
aaaa

bericht van Chanake

Friday, August 26th, 2016

Gisteravond kregen wij van Chanake een aantal foto’s toegestuurd.
Hij was op bezoek geweest bij de familie Samankumare.
aaaa
De afvoer buis voor het douchewater is aangelegd en het water stroomt in de uitgegraven put. 
aaaa
Het rioleringswater stroomt in de uitgegraven en opgemetselde rioolput. Deze  put is nu ook afgedekt met een betonnen deksel.
aaaa

De handkraan bij het toilet doet het nu ook en voor het toilet/douche is nog een betonnen stoepje aangelegd.

Nika Lanka in de Steenwijkercourant

Friday, August 26th, 2016

Vorige week stond er zowel in de digitale, als de papieren versie, een mooi bericht over onze stichting.

aa
aa

Nika Lanka Nieuws augustus 2016

Friday, August 19th, 2016

Van 19 juli tot 16 augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka.

De laatste maanden zijn de prijzen in Sri Lanka gigantisch gestegen. De prijzen van rijst, groente, cement, zand, stenen om te bouwen zijn met ongeveer 30% omhoog gegaan. Dit alles heeft tot gevolg dat ook het arbeidsloon aanmerkelijk hoger ligt dan vorig jaar. Kortom de bouwkosten zijn flink gestegen. Desondanks heeft Nika Lanka in 4 weken tijd toch een aantal families flink kunnen helpen.

De families Chanake, Suranga en Djaiwathi zijn families die Nika Lanka al eens eerder heeft geholpen. De families Tiranga, Rukmal en Samankumare zijn families die voor het eerst zijn geholpen.

Uiteraard is er ook weer hulp geboden aan de school en het bejaardenhuis.

Mevrouw Djaiwathi
Met mevrouw Djaiwathi gaat het niet goed. Haar moeder is onlangs overleden en door knieproblemen kan zij bijna niet meer lopen en is zij haar baan als tuinvrouw in een hotel kwijtgeraakt. Wel maakt zij nog volop gebruik van de 2 jaar geleden door onze stichting gebouwde woonkamer en de vorig jaar gebouwde toilet en douche voorziening. Mevrouw Djaiwathi hebben we geholpen met een gascoocker met gascilinder, zodat zij niet meer op de grond (op een houten vuurtje) haar eten hoeft te koken.

aaaa
aaaa
aaaa

De familie Chanake
Visser Chanake, woonachtig in Wadduwa met zijn vrouw en zoontje hebben we geholpen met een warmte werend plafond (in de woonkamer en inde slaapkamer) en met een betonnen stoepje rondom zijn huis (dit tegen regen overlast)
aaaa

 

De familie Samankumare
De familie Samankumare woonde op een stenen fundamant in een houten woning zonder toilet en buiten bungelde een pvcbuis die als douche diende. Elektriciteit was wel aanwezig. De familie bestaat uit vader, moeder en 3 kinderen. Vader Chandana verdient zijn geld als tuktuk chauffeur. Voor deze familie is een stenen huis met 2 kamers gebouwd en een sanitaire voorziening van douche en toilet.

aaaa
aaaaaaaa
aaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa

aaaaaaaa
aaaa
aaaaaaaa
aaaa

aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaa

aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa

aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaa

 

De familie Rukmal
Deze familie kennen wij al een aantal jaren. Zij wonen in Vilegoda North. De vader (Gayan) werkt op dit moment in Oman en de moeder (Upeksha) woont in hun kleine tsunami woning met hun 2 kinderen en de vader van Gayan. De woning bestaat uit een kleine woonkamer en 2 kleine slaapkamers en aan de buitenzijde van de woning een toilet en douche. Een keuken is er niet, een van de slaapkamers wordt hier momenteel voor gebruikt. Aan de buitenkant van het huis ligt al gedeeltelijk een fundament voor eventuele uitbouw. Op dit fundament is een nieuwe keuken gebouw. Nu kunnen de slaapkamers ook echt gebruikt worden waarvoor ze zijn bedoeld.

aaaaaaaa
aaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa

 

De familie Suranga
Voor deze familie (vader, moeder, dochter en geestelijk en lichamelijk gehandicapte zoon, Sasan) heeft de stichting het kozijn en voordeur van plastic kunnen vervangen voor een mahonie houten kozijn en deur en de schade van de kortsluiting in de meterkast kunnen repareren.

aaaa

 

De familie Tiranga
Meneer Tiranga hebben wij via Chanake ontmoet. Hij is werkzaam met zijn landmaster. Dit is een soort kleine trekker waarmee je veelal zware materialen kan vervoeren, zoals zand en cement. Meneer Tiranga is getrouwd en heeft 4 kinderen, 3 meisjes en een zoon; Mozes.

Mozes is 18 jaar en heeft 2 vergroeide benen, hij kan niet lopen. Deze familie heeft een stap toilet en heeft hierop een houten soort van krukje geplaatst, zodat ook Mozes zelfstandig naar het toilet kan. Voor deze familie hebben we een zit toilet gerealiseerd, met een betegelde vloer. Zodat ook Mozes nu op een veilige manier naar het toilet kan

aaaa
aaaa
mozes
aaaa
aaaa

 

Sukitha school
Deze school voor zeer moeilijk lerende kinderen heeft op dit moment 44 leerlingen, verdeeld over de beneden verdieping (leeftijd van 4-12 jaar) en de bovenverdieping (de leeftijd van 13-20 jaar). Zij hebben onlangs van de National Education Foundation 4 computers gekregen. De computers waren nog niet in gebruik omdat het de school ontbrak aan computertafels. Nika Lanka heeft 4computer tafels gedoneerd.

De computers en de overige waardevolle materialen worden nog steeds afgesloten in het gedeelte dat de stichting in 2013 heeft gerealiseerd. Ook al eerder gedoneerde materialen zijn hier nog steeds volop in gebruik.

aaaaaaaa
aaaa
aaaa

 

Bejaardenhuis MuapiyaSevena
Dit bejaardenhuis wordt al jaren ondersteund door Nika Lanka. De nieuwe vestiging van dit bejaardenhuis MuapiyaSevena te Galaphata, waar 38 ouderen woonachtig zijn, is in september 2015 in gebruik genomen. Bij de bouw van deze nieuwe vestiging heeft Nika Lanka de laatste jaren bijgedragen middels cement en zand en toiletten. Deze toiletten zijn inmiddels in gebruik.

Dit jaar hebben wij tweemaal een voedselpakket gedoneerd. Elk pakket bestond uit : 40 kilo rijst, 2 kilo gedroogde vis, 3 kilo tomaten, 1 kilo boontjes, 2 kilo wortels, 1 kilo prei, gember, 3 kilo aardappelen, 2 kilo courgette, 2 kilo komkommers, 2 kilo uien, knoflook, 2 kilo aubergine, 2 flessen olie, 4x zeep, 1 zak wasmiddel, 2 kilo suiker, 2 kilo dahl, 1 kilo thee, 1 kilo chili kruiden, 1 pond curry kruiden, 1 pond peper, 4 pakken crackers, 3 pakken koekjes en 1 kilo melkpoeder.

aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaaaaaa
aaaa

 

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

Woning familie Samankumare
-1 woonkamer, 1 slaapkamer en 1 badkamer met zit toilet en douche en bijbehorende uitgegraven toiletput (soort van septictank).

Keuken bij de familie Rukmal
-Een keuken gebouwd (inclusief zand, cement, kleine steentjes, cementblokken, transport, keukenblad, kraan, deur en kozijn en arbeidsloon)

Familie Chanake
-Het realiseren van warmte werend plafond in 1 slaapkamer en woonkamer -Betonnen stoep rondom het huis (tegen regen overlast)

Familie Mozes Tiranga
-Het hurk toilet vernieuwd tot een betegeld toilet met een toiletpot-Donatie van 2 lakens, 2 kussenslopen en 5 handdoeken

Familie Suranga
-Eenmaal een houten kozijn, houten deur met hang en sluitwerk.
-Herstel werkzaamheden voor de elektriciteit ivm kortsluiting

 Mevrouw Djaiwathi
-Een gascoocker met gasfles

 Bejaardenhuis
-2 maal een voedselpakket

 Suktitha school
-4 computertafels (de computers zijn gedoneerd door de National Education Foundation) met transport van het meubilair naar de school

 

Overige hulp
-Voor de zoon van Nandana bijdrage voor de studie bouwtechnisch tekenen
-Donatie van 5 wielertenues,4 zonnebrillen, 2x fietsschoenen & pedalen, zadel
-Donatie van 7 mobiele telefoons & 2 laptops
-35 zakken cement voor het fundament van de woning die Geethanga aan het bouwen is & transport van materialen

aaaaaaaa

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka

15 en 16 augustus

Tuesday, August 16th, 2016

Alles is afgerond.
In de keuken bij de familie Rukmal zijn de deuren en kozijnen geplaatst. Toen wij weggingen begon een blije mevrouw Rukmal met het inrichten van haar nieuwe keuken.

Van de familie Samankumare hebben wij afscheid genomen. Zij moeten alleen nog een slot maken op de deur van de woonkamer en volgende week zullen zij definitief verhuizen. In 4 weken tijd is het wooncomfort van deze familie gigantisch verbeterd. Van een houten eenkamer woning zonder toilet en een buitens huis bungelde pvcbuis die als douche diende. Naar een stenen huis met 2 kamers (een woonkamer en een slaapkamer) met een sanitaire voorziening van douche en toilet.
Kortom wij hebben met een voldaan gevoel Sri Lanka verlaten.

Op vrijdag 19 augustus zullen wij de nieuwsbrief op de site met vele foto’s op de site plaatsen.

aaa

12,13,14 augustus

Sunday, August 14th, 2016

De afgelopen dagen hebben wij de laatste zaken afgerond. Bij de familie Suranga hangt de deur inmiddels in het kozijn.

De komende dagen zullen zij het kozijn netjes gaan afpleisteren.
Het huis van de familie Samankumare is bijna gereed. De rioolput is volledig uitgegraven en opgemetseld, de deuren hangen ook hier in de kozijnen en de vloeren zijn volledig glad gepleisterd.

Bij de familie Rukmal is vandaag de verlichting aan aangebracht en morgen worden hier de kozijnen en de ramen geplaatst.
bbbbbb
het aanleggen van de elektra in de keuken van de familie Rukmal

10,11 augustus

Thursday, August 11th, 2016

Het kozijn bij de familie Suranga is geplaatst. Het cement moet nog drogen en morgen wordt de deur geplaatst in de woning.
Gisteren hebben we mevrouw Djaiwathie bezocht.
Met mevrouw Djaiwathi gaat het niet goed. Haar moeder is onlangs overleden en door knieproblemen kan zij bijna niet meer lopen en is zij haar baan als tuinvrouw in een hotel kwijtgeraakt. Wel maakt zij nog volop gebruik van de 2 jaar geleden door onze stichting gebouwde woonkamer en de vorig jaar gebouwde toilet en douche voorziening. Mevrouw Djaiwathi hebben we geholpen met een gascoocker met gascilinder, zodat zij niet meer op de grond (op een houten vuurtje) haar eten hoeft te koken.
aa

8,9 augustus

Tuesday, August 9th, 2016

Via Chanake hebben wij Meneer Tiranga ontmoet. Hij is werkzaam met zijn landmaster. Dit is een soort kleine trekker waarmee je veelal zware materialen kan vervoeren, zoals zand en cement.

Meneer Tiranga is getrouwd en heeft 4 kinderen, 3 meisjes en één zoon; Mozes.

Mozes is 18 jaar en heeft 2 vergroeide benen, hij kan niet lopen en is aangewezen op een rolstoel. Deze familie heeft een stap toilet en heeft hierop een houten soort van krukje geplaatst, zodat ook Mozes naar het toilet kan.

Gisteren hebben wij een zit toilet gekocht en op dezelfde dag het toilet betegelt, de riolering verlegt en vanaf vandaag is het zit toilet voor de familie Tiralanga volledig in gebruik.

Morgen om 6.22 uur wordt er gestart bij de familie Suranga, de familie van de gehandicapte Sasan met het plaatsen van een houten kozijn en een deur. De planning is dat dit op donderdag gereed zal zijn.

aa
aaaa

7 augustus 2016

Sunday, August 7th, 2016

In de periode van mei – november is de zee aan de westkant van Sri Lanka zeer wild. Het is dan ook bijna onmogelijk om met een visserscatamaran de zee op te gaan.
De catamarans liggen veilig op het strand en zullen weer gebruikt worden als de zee weer rustiger is. Zo ook de catamaran die wij een aantal jaren geleden hebben gedoneerd. Vandaag zagen wij, toen we langs het strand liepen, de catamaran liggen.
Op dit moment wordt er wel met motorbootjes de zee op gegaan om te vissen, op de onderstaande foto kunt u het resultaat van een visvangst zien.

zzzz

4,5,6 augustus 2016

Saturday, August 6th, 2016

Bij de familie Rukmal is het dak inmiddels geplaatst en de afgelopen dagen is de vloer geëgaliseerd en is de eerste laag cement hierover gestort. Vandaag is de gladde rode cementen vloer gelegd. De komende dagen wordt het keukenblad geplaatst en het raam. Begin volgende week zal de keuken gereed zijn.
Bij de familie Samankumare zijn alle balken geplaatst wordt het dak. Als de planning naar wens verloopt zal het dak morgen helemaal gereed zijn.

Gisteren hebben wij bij het ouderenhuis MuapiyaSevena een pakket met eten gebracht.
Dit bejaardenhuis wordt al jaren ondersteund door Nika Lanka. De nieuwe vestiging van dit bejaardenhuis MuapiyaSevena te Galaphata, waar 38 ouderen woonachtig zijn, is in september 2015 in gebruik genomen. Bij de bouw van deze nieuwe vestiging heeft Nika Lanka de laatste jaren bijgedragen middels cement en zand en toiletten. Deze toiletten zijn inmiddels in gebruik.
Het pakket bestond uit 40 kilo : rijst, 2 kilo gedroogde vis, 3 kilo tomaten, 1 kilo boontjes, 2 kilo wortels, 1 kilo prei, gember, 3 kilo aardappelen, 2 kilo courgette, 2 kilo komkommers, 2 kilo uien, knoflook, 2 kilo aubergine, 2 flessen olie, 4x zeep, 1 zak wasmiddel, 2 kilo suikers, 2 kilo dahl, 1 kilo thee, 1 kilo chili kruiden, 1 pond curry kruiden, 1 pond peper, 4 pakken crackers, 3 pakken koekjes, 1 kilo melkpoeder.

zzzz

zzzz