29,30,31 juli

Dinsdag hebben wij de Sukithaschool bezocht. Deze school voor zeer moeilijk lerende kinderen ondersteunen wij al jaren. Dit jaar was er behoefte aan 2 ventilatoren en aan hulpmiddelen voor leerlingen met zwakke mond spieren.
Zo hebben wij voor de leerkrachten een aantal pingpong ballen gekocht. Want hiermee kan je, blazend tegen de balletjes, op de tafel leuke spelletjes doen. De leerkrachten vroegen ook om speciale lampen voor het trainen van de mondspieren.
De trainingslampen hebben wij, via, de elektriciteitswinkel uit Kalutara, in Colombo kunnen bestellen. Met deze bijzondere lampen kunnen de leerlingen hun mondspieren trainen. De lampen worden met een usb opgeladen en het licht gaat alleen aan en uit als er in de lamp wordt geblazen. En ook hebben wij 2 ventilatoren kunnen plaatsen.

De bouw van de woning vordert. Het gehele fundament is gebouwd. En op dit moment zijn de muren voor de eenkamer woning opgemetseld. En kan er hopelijk donderdag het dak gerealiseerd worden.

22, 23, 24, 25 juli

De afgelopen dagen hebben wij twee bouwprojecten in gang kunnen zetten. Bij de familie Nandana de Silva in Pohaddaramulla hebben wij vorig jaar een aantal kozijnen kunnen plaatsen. Zij hebben het afgelopen jaar zelf de, nog resterende muren kunnen stukken en geverfd. De komende weken gaan wij hier met de familie het sanitair aanleggen.

Samen met Geethanga hebben wij een familie in Mahawaskaduwa bezocht. De woonomstandigheden waren hier zeer erbarmelijk. Zij wonen in een eenkamer houten krotje. Samen met Geethanga hebben wij alle materialen besteld voor het maken van een nieuw fundament en een stenen 2 kamer woning. Vrijdag zal er gestart worden met deze bouw.

De  houten woning

18,19,20,21 juli

Weer in Sri Lanka. Het Sri Lankaanse leven is weer net zo als de voorgaande jaren en gelukkig is er weinig te merken van de angst na de aanslagen. De Sri Lankanen geven zelf ook aan niet bang te zijn en zijn blij dat alles weer normaal is. Het enige dat wij merken is dat er op een aantal plaatsen checkpoints van de politie en het leger zijn.

De afgelopen dagen hebben wij al weer het een en ander in gang kunnen zetten. De Sukitha school had behoefte aan nog twee ventilatoren, schoonmaakmiddelen en leermiddelen voor een paar kinderen met spraak problemen. De komende dagen proberen wij deze zaken te kopen, zodat we dit nog voor 1 augustus (de start van de zomervakantie) kunnen realiseren.

De familie Columbus hebben we bezocht in hun nieuwe groentewinkel. De familie straalde helemaal, er komt nu net genoeg geld binnen om de maandelijkse rekeningen te bekostigen. De oude Columbus (85 jaar) en zijn dochter en haar twee zoons runnen de groentewinkel. Doordat zij de hele dag in de winkel zijn (van s ochtends 8 tot s avonds 8 uur), is er behoefte om in de winkel? hun eigen maaltijden te koken. De familie had zelf al een eenpits gasbrander, maar het ontbrak nog aan de gasfles en de nodige aansluitmaterialen. Dit (de gasfles met aansluitstukken) hebben wij deze familie kunnen doneren (voor zo n 35 euro). De komende dagen hopen wij de bouwprojecten in gang te kunnen zetten.

Toch veel toeristen naar Sri Lanka

Van de week verscheen dit bericht in de media.
Gelukkig gaan er aankomende zomer toch weer veel toeristen naar Sri Lanka. Want toerisme is een van de grootste bronnen van inkomsten van Sri Lanka.

Sri Lanka is weer even veilig als voor de aanslagen. Door gedaalde prijzen en reeds geboekte hotels, vluchten en visums gaan veel Nederlanders toch.

Ondanks de terroristische aanslagen van twee maanden geleden gaan dit jaar toch weer veel Nederlanders op vakantie naar Sri Lanka. De rust lijkt wedergekeerd en de Rijksoverheid schrijft in het reisadvies dat Sri Lanka weer veilig genoeg is als verantwoorde vakantiebestemming. Vooral reizigers die hun vluchten, hotels en het visum voor Sri Lanka al geregeld hadden, besluiten de vakantie toch door te laten gaan. Maar ook koopjesjagers slaan hun slag.

Aanvankelijk veel annuleringen

Direct na de aanslagen van 21 april stroomden de annuleringen binnen bij de Nederlandse reisbureaus. Dat effect werd enkele dagen later nog eens versterkt, toen de Rijksoverheid in haar reisadvies schreef dat Sri Lanka niet langer veilig was. Niet alle reisverzekeringen vergoeden in zo n geval alle kosten die al vooruit zijn betaald. Zo betalen veel toeristen al ver voor vertrek de vluchten, de hotelovernachtingen en in het geval van Sri Lanka ook het vereiste visum. Een duur grapje dus, voor de reiziger die zich al goed had voorbereid.

Een risico op aanslagen is er altijd

De Rijksoverheid probeert in haar reisadviezen altijd zo objectief mogelijk te zijn. Een aanslag in een land betekent niet direct dat het niet meer veilig is om dat land te bezoeken. Zo zijn er afgelopen jaren ook aanslagen geweest in Duitsland en Frankrijk, maar die landen hebben ook geen negatief reisadvies. Nu is het veiligheidsrisico in Sri Lanka nog altijd hoger dan in Europa. Maar het veiligheidsniveau is volgens de overheid weer hetzelfde als voor de aanslagen in april. Wel is het verstandig om massabijeenkomsten en militaire gebouwen te vermijden. Ook wordt geadviseerd geen sloppenwijken te bezoeken en na zonsondergang binnen te blijven. Maar dat geldt voor veel meer populaire vakantiebestemmingen.

Koopjesjagers naar Sri Lanka

Enkele dagen na de aanslagen werden foto?s in kranten geplaatst van lege stranden in Sri Lanka. Een uniek beeld, want normaal zijn er altijd toeristen te vinden. Door de vele annuleringen waren hotels en resorts vrijwel leeg, vliegtuigen onderbezet en verkochten visumbureaus vrijwel geen enkel visum meer voor Sri Lanka. Een dergelijke situatie zorgt al snel voor prijsdalingen. Toen de rust weer enigszins was wedergekeerd, sloegen de koopjesjagers hun slag. Door de dumpprijzen waarvoor nu tickets en overnachtingen worden aangeboden, was het nooit zo voordelig om op vakantie te gaan naar Sri Lanka.