Strijd tegen illegaal kappen

Sri Lanka gaat vanaf volgende week de import van kettingzagen verbieden en zagerijen sluiten om zijn bossen te beschermen. Dat heeft het kabinet van president Maithripala Sirisena vrijdag aangekondigd.

De president wil zo de strijd aangaan tegen het illegaal kappen van bomen en de bosbedekking in zijn land doen groeien van 28 naar 32 procent in de komende tien jaar. Vier maanden geleden heeft Sirisena, die ook minister van Milieu is, al de verplichting ingevoerd om kettingzagen te laten registreren bij de politie. In drie weken tijden werden zo 82.000 stuks geregistreerd.

Het is niet duidelijk of ook de kettingzagen die al in gebruik zijn niet meer zullen worden toegelaten. Wel liet de president weten dat zagerijen vijf jaar de tijd hebben om hun activiteiten stop te zetten. Houthakkers riep hij op om tegen dan een nieuwe job te zoeken.

vp
een houtzagerij

weer positief reisadvies

1 juni publiceerde de NOS dit bericht.

Het Nederlandse reisadvies voor Sri Lanka is versoepeld van oranje naar geel en is daarmee terug op het niveau van voor de aanslagen die plaatsvonden tijdens Pasen. De veiligheidssituatie op Sri Lanka is verbeterd, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De Sri Lankaanse overheid heeft maatregelen genomen, het normale leven is weer op gang gekomen.” Maar het toerisme lijdt er nog steeds onder.

Eind april werden Nederlandse reizigers door Buitenlandse Zaken geadviseerd om alleen nog voor noodzakelijke reizen naar Sri Lanka te gaan. Toeristen werden daarop teruggevlogen.

Het advies volgde destijds op de aanslagen van 21 april, toen kwamen bij een serie bomaanslagen op vier hotels en drie kerken tussen de 250 en 260 mensen om. De aanslagen worden toegeschreven aan twee islamistische splintergroeperingen die zijn verbonden aan IS. Ook na de aanslagen was het er onrustig, bijvoorbeeld vorige maand vanwege geweld gericht op moslims.

Inmiddels is Sri Lanka volgens de Nederlandse overheid dus weer veiliger, en dat brengt hopelijk voor de Sri Lankanen de toeristen terug naar het land. Sri Lanka draait namelijk voor een belangrijk deel op inkomsten uit het toerisme.

Al vlak na de aanslagen zag de toerismesector in het land de bui hangen. “Binnen twee uur na de aanslagen waren alle gasten verdwenen en de annuleringen stroomden binnen”, vertelde de eigenaar van een resort tegen NOS-verslaggever Jeroen de Jager.

Ook de Nederlander Wietse Sennema, die in Sri Lanka een tuktuk-verhuurmaatschappij heeft, merkt de gevolgen van het geweld. “Vlak na de aanslagen ben je vooral bezorgd om vrienden en bekenden, je denkt er dan nog niet over na wat voor impact het gaat hebben”, zegt hij tegen de NOS. Dat veranderde toen de eerste telefoontjes binnenkwamen: veel toeristen die een tuktuk hadden gehuurd bij Sennema wilden er snel vanaf.

“Zo’n 30 tot 50 procent van de mensen die hier al waren, annuleerden”, zegt Sennema. In de maand erna volgden annuleringen voor vrijwel alle boekingen. Ook reserveringen voor tuktuks voor juni en augustus, normaal de drukke zomermaanden, zijn er nog weinig.

Lege stranden

Dat er momenteel weinig toeristen in Sri Lanka zijn, merken ook de reizigers die er wel zijn. In een Facebookgroep delen ze hun ervaringen. “Ik ben al 2,5 week aan het rondreizen met mijn vriendin. We zijn bijna overal de enigen in restaurants, hotels en guesthouses. Iedereen die we spreken, is blij met ons”, schrijft Dennis Eresh.

Andere reizigers schrijven over de lege stranden en amper toeristen in grote steden. Ook in de vliegtuigen naar Sri Lanka zijn soms amper toeristen te bekennen. Jessica Maheshika De Silva Reitsema, die momenteel in Sri Lanka is, merkt dat de bevolking erg lijdt door het gebrek aan toeristen. “Mensen zijn wat angstiger. Maar zelfs nu blijven de Sri Lankanen lachen. Hoeveel ellende ze ook meemaken.”

Tuktuk-verhuurder Sennema is er erg blij met de versoepeling van het Nederlandse reisadvies, al had het wat hem betreft eerder gekund. “Voor veel mensen hier komt het nu eigenlijk te laat. Hotels hebben al mensen ontslagen en er zijn guesthouses die hun deuren moesten sluiten. Veel hotels bieden nu kamers spotgoedkoop aan, met soms wel 70 procent korting en gratis alcohol.”

Ook het bedrijf van Sennema kreeg klappen. “We hebben twee mensen moeten ontslaan, wel met de voorwaarde dat ze terug kunnen komen als de economie aantrekt. Twee andere werknemers ben ik minder moeten gaan betalen, maar dat begrepen ze wel.” Daar komt nog bij dat hij zelf geen tuktuks heeft, maar die huurt van Sri Lankanen. Met amper boekingen verdienen ook die mensen nu weinig. “Mensen zijn in tranen en bellen dagelijks om te vragen of er al boekingen zijn en om te zeggen: alsjeblieft, denk aan mij.”

Sri Lankanen kunnen toeristen dus momenteel goed gebruiken, en nu is dan ook juist een heel goed moment om te komen, zegt Sennema. “Er zijn weinig toeristen, de prijzen liggen te laag en er zijn amper rijen bij de populaire bestemmingen. Eigenlijk is nu de beste tijd.”