NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2013

Nieuws uit Sri Lanka

Extreme hitte in Australie, temperaturen tot verder onder het vriespunt in Nederland en in

de laatste maanden van 2012 kreeg Sri Lanka te maken met extreem veel neerslag. Er vielen 34 doden en meer dan 8000 huizen werden beschadigd en ongeveer 4000 huizen volledig vernield. De verwachting is dat ook in de toekomst Sri Lanka met deze extreme klimaat gebeurtenissen rekening moet houden, zeggen experts.  Vrienden van ons vertelden dat het in november en december zeer slecht weer was. Na een 10tal maanden van droogte (en hierdoor problemen met de
elektriciteit ),volgde dus heftige, langdurige neerslag.

Wilde olifanten zijn normaal gesproken de belangrijkste attractie in de afgelegen jungles van Udawalawe.
Maar in november en december  won de Udawaledam het van de olifanten. Eind december stond het water in het Udawalawereservoir zo hoog, dat de sluizen opgezet moesten worden. Desondanks liep het reservoir over en veroorzaakte het een overstroming. Mensen kwamen van heinde en verre om het spektakel te aanschouwen.

Rijstoogst

Voorafgaand aan de regen in november, had Sri Lanka te kampen gehad met tien maanden droogte. Het Internationale Rode Kruis lanceerde onlangs een actie om 125.000 mensen die ernstig getroffen zijn door de droogte, te helpen. Door de droogte ging 23 procent van de tweede rijstoogst verloren, zegt het ministerie van Landbouw.
uda rijst

Olifanten in Udawalawa en de Sri Lanka sawa’s met rijst.

 

Sri Lanka zet boeddhistische monniken op dieet (dit bericht verscheen half december 2012 in de Belgische media)

Sri Lanka zet haar boeddhistische monniken op dieet. Eten bereiden voor de monniken is een traditie die je als boeddhist ‘goed karma’ zouden opleveren. Het gevolg is dat de monniken te veel vetten en te veel suikers binnenkrijgen. Zowat de helft van de 40.000 monniken zou risico lopen op diabetes.

Niet alleen maaltijden maar ook koekjes, taarten en andere suikerwaren worden voor de monniken klaargemaakt. De 20 miljoen boeddhisten op Sri Lanke geloven dat dit goed zou zijn voor het karma, zowel tijdens dit als tijdens het volgende leven.

Wachtrij
Veel boeddhisten staan daarom in de rij om voor de bedienaren van hun godsdienst te mogen koken. Hier en daar zijn er zelfs wachtlijsten die oplopen tot een jaar.
Het eten dat de gelovigen klaarmaken is vaak te rijk aan calorieën. De monniken zouden het equivalent van twaalf lepels suiker per dag eten – de helft te veel – en ook te veel zout en olie toegediend krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid stelt nu een dieet voor met rijst, drie soorten groenten en dagelijks fruit.
uda uda
uda  uda
Een van de vele maaltijden die monniken krijgen aangeboden

 

Kipcurry met tomaten

ingredienten :
1 kilo kip, 4 tomaten, pepertjes, 6 tenen knoflook, 2 uien, een stuk gember van ongeveer 6 cm, 1 citroen

Ingredienten voor de currypasta :
Veel chilipepers, een stuk gember van ongeveer 6 cm., 2 stengels citroengras (sereh), een half geraspte limoenschil, 1 theelepel koriander poeder, 4 tenen knoflook, 1 ui, 1 theelepel komijnpoeder, zwarte peper en 1 theelepel garnalenpasta (trassi).

Stop alle ingredienten voor de curry pasta in een blender en maak er een pasta van.

Roerbak in olie de knoflook, ui, groene pepers en gemberwortel zo’n 5 minuten. Voeg de kip toe en roerbak nog eens tot de kip gaar is. Doe nu de tomaten erbij, de uitgeknepen citroen en de currypasta. Verhit al roerend de kip. Serveer met rijst.

Eet smakelijk
uda
Plannen voor de zomer van 2013

Chanake

In de zomer van 2012 heeft de stichting visser Chanake geholpen. Chanake is een visser die aan het strand in Mahawaskaduwa woont, tijdens een storm is zijn huis ernstig getroffen. Driekwart van zijn dak is weggewaaid en zijn huis was niet meer bewoonbaar. Hij woont daarom nu met zijn vrouw en zoon bij de moeder van zijn vrouw. In de zomer van 2012 heeft Nika Lanka  zijn dak vernieuwd. In de zomer van 2013 gaat Nika Lanka hem helpen om de binnen muren te pleisteren zodat hij voor zijn gezin weer een bewoonbare woning heeft.

dak6 dak7

Huis voor een alleenstaande moeder met een dochter

Vlak voordat wij in 2012 naar Nederland vertrokken maakte een vriend ons attent op de situatie van een moeder met haar dochter.

Een paar jaar geleden had zij haar man verloren en woonde nu bij haar ouders / schoonouders.

Vanuit de Boedhistieche tempel zou men proberen om iets ten noorden van Beruwala een stuk grond te kopen. Als dit gaat lukken gaat Nika Lanka deze mevrouw helpen met het langzaam aan opbouwen van haar woning.
uda
uda uda

Naast de genoemde bouw projecten zal de stichting ook het Bejaardenhuis en de Sukitha school weer van hulp voorzien.
uda uda

uda uda
uda
uda
uda
Een door Nika Lanka gedoneerde catamaran lag afgelopen zomer op het strand, te wachten tot ze zee in november weer goed bevaarbaar zou zijn.

 

Nika Lanka Fietsclinic op 14 april 2013

Op 14 april 2013 wordt voor de 4de keer de Nika Lanka fietsclinic gehouden.
Fietsen met een Tour de France etappe winnaar, Parijs Roubaix winnaar, meervoudig Nederlands kampioen en de ploegleider van Bradley Wiggins (de meest recente Tour de France winnaar), dat kan. Want Servais Knaven is van de partij.

Met andere sporters zijn op dit moment nog onderhandelingen. De start is dit jaar in Paasloo.

Heeft u interesse om deel te nemen informeer dan naar de voorwaarden : info@nikalanka.org
arjanservais uitleg

rij
rij

 

Met vriendelijke groet,              Stichting Nika Lanka

Koningsstad Sygria

Steden die eens grote rijkdom kenden, maar sommigen werden in de loop van de tijd opeens verlaten. Sporen van een ver verleden zijn hier nog goed terug te vinden. In al deze steden zijn mooie verhalen te vinden over oude religies, culturen en vergane glorie.

Half januari stonden er op de site van Columbusmagazine een artikel over 10 verloren steden.
Eén van deze steden is Sygria. De stad gebouwd op de de leeuwenrots. Bovenop deze rots prijkte eens het paleis van Koning Kassapa (477-495). Hij liet het complex bouwen om zich te verschuilen voor zijn broer die hij had afgezet nadat hij hun vader had vermoord. Rondom de rots zijn tuinen gebouwd omgeven door grachten. De Koning heeft er maar elf jaar gewoond, nu zijn alleen de ruïnes nog over van het eens zo mooie paleis. Ooit waren er vele muurschilderingen op deze rots. Maar ooit zijn deze door monniken vernietigd, op deze ene na. De afbeelding van deze vrouw is in de loop der jaren uitgegroeid tot een nationaal symbool.
sig sig